Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi-Tarih
[email protected]

FİLİSTİN TOPLANTILARINA GENÇLER NEDEN İTİBAR ETMİYOR?

07 Mayıs 2024 - 23:57



İLAHİYAT profesörü “Akademisyenlerin ve gençlerin, Filistin konusundaki mitinglere itibar etmediğini” yazıyor. Kendisi ilahiyatçı olduğu için olaya DİN açısından bakıyor. Halbuki, olay  sosyolojik.

Sosyolojik değer yargıları kolay oluşmaz. Bir kere oluştu mu kolay kaybolmaz. Sosyoljik değer yargılarının gerisinde, tarihi olaylar vardır. Tarih, toplumların geçmişte yaşadıklarını sürekli canlı tutar. 

Dedem Filistinde askerlik yapmıştı  ve Arapları yakından tanıyordu. 

Araplar hakkında  “NE ŞAMIN ŞEKERİ NE ARABIN “ yüzü diyordu. Aslında bu söylem TÜRK Halkına mal olmuştur. Bedeli kan ile ödenmiş tarihi gerçekleri özetliyor.

Sene 1916. Araplar, Mekke Emiri HÜSEYİN önderliğinde isyan ettiler. İngiliz casuslar onlara altın para vermiş ve ingiliz silahları ile donatmıştı. Araplar, yakaladıkları Osmanlı askerini katlediyordu. En büyük katliam AKKA kalesinde gerçekleşti. 

İngiliz casus Lawrence hatıratında “Kale düşünce 5000 Türk askerini araplara teslim ettiğime pişmanım” diye yazıyor. Araplar, esir askerleri bir saat içerisinde boğazlarını keserek katletmişler. Her yer kan gölüne dönmüş.

Filistinde, Araplar Türk askerini öldürmekle yetinmiyor, karınlarını deşiyordu.

Ordu komutanı, nedenini anlamak için araştırma yaptırdı. Sonuç korkunç. Filistinliler, öldürdükleri Türk askerinin karnında altın arıyormuş. İngiliz casuslar, “Türkler altın para maaş alıyor, kaybetmemek için yutuyor” diyerek Arapları kandırmış. Onlar da öldürdükleri askerin karnını deşiyor.

Bunu öğrenen komutan, askere  “Beddua edeceğiz. Abdest alın ve toplanın” diye emir vermiş. Abdestini alan 20 bin  asker beddua etmek amacıyla toplanmışlar.

İmam  öne çıkıyor ve 

“Biz Arapların canını, malını namusunu korumak için buradayız. Onlar askerimizi arkadan vuruyor,  karnını deşiyor. Yüce Allahım bu hain milleti 100 yıl ağlat” diye bedduayı okuyor. 20 bin asker AMİN  diyerek yer gök inliyor.

Sene 1917. Osmanlı Gazze Savaşında yenilmiş. Kudüsten çekiliyor. O sırada, Kudüste Alman bir gazeteci  var ve bin yıllık geçmişi olan tarihi olayı aşağıdaki gibi özetliyor.

“Müslüman Türkler KUDÜSTEN ÇEKİLİYOR, HRİSTİYAN İNGİLİZLER KUDÜSE GİRİYOR, MÜSLÜMAN FİLİSTİNLİLER BAYRAM EDİYOR. BU NE BİÇİM İŞ ANLAMADIM”  diye yazıyor. 

Tarih çok acımasızdır. Bedelini size ödetmez ise torunlarınıza ödetir. Acı ama gerçek. 1917 yılında bayram edenlerin torunları  bedelini ödüyor.

Toplumun kılcal damarlarına kadar işlemiş tarihi olaylar, toplumun ortak hafızasına kaydolur. Din kardeşliği adı altındaki propagandalar,  yaşanmış acıların yarattığı anıları silemiiyor.

Şinasi Kara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum