Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomi-Tarih
[email protected]

Doğu neden geri kalmış sorusuna cevabı, ALMANYA veriyor. ..

27 Mart 2024 - 20:35 - Güncelleme: 27 Mart 2024 - 20:40

TOPLUMLAR NASIL  VE NEDEN GERİ KALIYOR ?

Uzun yıllarım Amerika ve Almanyada geçti. Sosyolojiye merakım olduğu için, her iki toplumu inceledim. Gördüm ki,  sadece Avrupanın değil, Amerikanın gelişme ve ilerlemesinin gerisinde ALMANLAR var.

İkinci dünya savaşından sonra, Amerikalılar, Almanyadaki bilim adamlarını ve teknik elemanlarını toplayıp, Amerikaya götürmüşler. Almanyadaki teknolojik birikimin üzerine oturmuşlar.

İtalyanlar ve İspanyollar Almanlara göre daha geriler. Sömürgeleri olmasa Fransa, bu günkü refahını tutturamayacak. Almanlar ise  Avrupayı sırtında taşıyor. 

Amerika kıtasında yaşayan Latinolar da geri kalmış.  Amerikalılar, Meksika sınırından itibaren daha güneyde kalan ülkeler halklarına LATİNO diyor. Latinolar katolik ve ispanyol kültürünün etkisinde kalmış.  Geri kalmışlar. Amerika Birleşik Devletlerine girebilmek için, milyonlarca Latino canını tehlikeye atıyor.

İtalyan, İspanyol, Fransız ve Latinoların ortak bir tarafı var.  Hristiyanlığın KATOLİK Mezhebine mensuplar. Almanlar ise Lutherist ve Protestan. 

1500 lü yıllarda, Martin Luther  ( 1483 - 1546  teolog, profesör ve filozof) sayesinde Almanlar katolik mezhebinin etkisinden kurtulmuşlar. Mutluluğun cennette değil  bu dünyada yaşanabileceğine ikna olmuşlar. Bu dünyada başarılı olmak için, çok çalışmanın ve çok üretmenin gereğini kavramışlar. Zenginliğin tasarruftan geçtiğni öğrenmişler. Sıradan Alman için, ÇALIŞMA  ve  TASARRUF her şeyin başında geliyor.

Katolik ve Ortodoks halklar ise “bu dünyanın geçici olduğunu, ebedi mutluluğun öbür dünyada yaşanacağına” inanıyor. Bu dünyada çalışmayı ve üretmeyi ikinci plana atıyor. Öbür dünya için dini hazırlak yapmakla meşgul. 

Dinin etkisinden kurtulan Almanlar, teknolojide ve üretimde öne geçtiler. Sadece ALMANYAYI değil, AMERİKAYI  da dünyanın en gelişmiş ülkesine dönüştürdüler.

Batı kavramının gerisinde ALMANYANIN başarısı var. Almanya üretimde ve teknolojide Batıyı öne geçirdi. Avrupa Birliğinin motor gücünü oluşturuyor.

Doğu ile Batıyı mukayese ettiğim zaman, aradaki farkın uçurum olduğunu gördüm. Batı, her konuda ileri gitmiş. Doğu her konuda geri kalmış. 

Doğu neden geri kalmış sorusuna cevabı, ALMANYA veriyor. 

Şinasi Kara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum