Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Orman ekosisteminin sürdürülebilirliği asla gözardı edilmemeli

07 Aralık 2022 - 20:25



Ormanlar dünyanın en karmaşık ekosistemlerinden biridir ve milyonlarca türü barındırır. Orman alanlarında  zeminden ağaçların tepelerine kadar  yükselen eşsiz bir yapı oluşur. Ormanı  oluşturmak için etkileşime giren birbirinden benzersiz bitki, hayvan ve diğer canlılar topluluğuna sahiptir.

Bu karmaşık ekosistem, gerçekten parçalarından daha fazlası olan bir toplamdır, ancak ormanın bu karmaşıklığı, tek tek katmanlardaki rahatsızlıkların aslında tüm ormanın doğal düzenine yönelik tehdit olduğu anlamına gelir. 

Belirli bir ihtiyaçlarını karşılamak için dönüştürülen ve yönetilen ormanlar bu süreçte tamamen doğal yapıdan uzaklaştırılmaktadır.

Son yarım yüzyılda büyük orman arazileri evcilleştirilmenin bir sonucu olarak giderek artan bir şekilde insan egemenliğindeki ekosistemler haline geldi.  En basit haliyle, ekosistemlerin doğanın sömürülmesi ve kontrol edilmesi anlamına gelen evcilleştirmeler yani birkaç ekosistem hizmeti için optimizasyonlar , habitat koşullarını temelden değiştirerek hayati ekosistem süreçlerinin kesintiye uğratmıştır.Bunun sonucu olarak  yeni doğal olmayan biyotik toplulukların oluşumuna yol açmıştır.  

Bu nedenle, doğal orman ekosistemlerini sürdürülebilir bir şekilde yönetme yerine yönetme biçimini değiştirerek evcilleştirmenin olumsuz etkilerinden ormanları uzak tutmak gerekir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum