Ayhan Küyük

Ayhan Küyük

ORMANIN DİLİ
[email protected]

Bir orman bünyesinde kuşlar dahil olmak üzere yabanıl hayatının yaşanmasına niçin müsaade eder?

17 Aralık 2023 - 18:55



Orman hayvanlarını düşündüğünüzde, önce tilki veya yaban domuzu gibi çok ünlü hayvanları düşünürsünüz. Ancak bu, bir ormanın sunduğu çeşitliliğin sadece küçük bir kısmı. Kara hayvanlarının büyük çoğunluğu doğal olarak orman sakinleridir. Kara hayvanlarının yaklaşık yüzde 80'i ormanlara özgüdür. 

Bitkiler ve hayvanlar arasındaki etkileşimler özellikle önemlidir. Hayvanlar, yiyecek tedarikinden ve bir ormanın onlara sunduğu koruma seçeneklerinden son derece faydalanmaktadır. Birçok hayvan düz bir çayırda yaşayamaz, çünkü yırtıcılarına karşı korumasız kalırlar.

Yaban hayvanları da ormanın doğal olarak devamlılığının sağlanmasına ve onu birçok zararlı hayvan ve böcek türünden korunmasına katkı sunar.Bu kazan kazan yaklaşımı esasında her iki tarafın da kazandığı bir anlayıştır.

Alakarga da bu yaban hayvanlarından en önemlisidir.İğne yapraklı ormanların altına yaprak döken karışık ormanlar olacak çalışma yapan en iyi müttefiklerimizden biridir. Kendi gıda güvenliği  olarak, kış ve ilkbahar için sadece 2.000'e ihtiyacı olmasına rağmen, 10.000'e kadar meşe palamudu ve kayın tohumunu gizler. Geriye yeni ormanlar gelir.

Keşke doğanın müdahaleniz olmadan kendisini en iyi şekilde düzenleyebileceğini anlasaydık.

Ne yazık ki, hala yasal olarak avlanıyor. Ancak bunu geçde olsa  değiştirmeliyiz!

Bir ötücü kuş olsaydım, belki alakarganın avlanmasını onaylardım. Zira bazen nadirde olsa ötücü kuş civcivlerini  çalsa   bile, elbette büyük resmi görmeliyiz.Sincapların  bunu yapması daha olasıdır  umarım onları da avlamayız. Aslında avcılık temelde sakat ve hasta bir anlayışın ortaya çıkarttığı bir olgudur.Tüm olası bahaneler üretilir (spor, envanter kontrolü vb ) , ama gerçek sebep şehvetle avlamaktır. (Öldürme iç güdüsü )

Bir ormancı olarak, onun orman için faydalı ve çok güzel bir kuş olduğunu söylemeliyim.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum