Murat Yılmaz

Murat Yılmaz

Doğa-Tarım-Çevre
[email protected]

YERLİ TOHUM MISIR MI? HİBRİT TOHUM MISIR MI ?

02 Ocak 2022 - 00:58



Sosyal Medya’da yanlış anlatılan, Hibrit veya GDO ’lu mısır olarak anlatılan, paylaşılan konulardan biriside Mısır tohumları konusudur. 

Atalık/Yerel/Yerli tohum mısırın 8 sıralı olması gerektiği, bunun dışında olan tüm mısırların Hibrit veya Gdo’lu mısır olduğu gibi bir bilgi var, bu bilgi tamamen yanlıştır. 

Buyrun fotoğrafta paylaştığım Mısır koçanı on yıllardır büyüklerimin, dedelerimin ektiği ve geçen sezon hasat edilmiş bir mısır koçanıdır. 

Mısırın hibrit veya Gdo’lu olup olmadığı görüntüsüne, rengine veya tadına bakarak yorum yapmak mümkün değildir. 

Kaldı ki, hibrit gıda teknolojisi isterse birebir aynı mısırı ortaya çıkarabilecek teknolojiye sahiptir. 

Dolayısıyla bu mısır hibrittir, atalık, yereldir gibi net tanımlamalar doğru değildir. 

Hibrit teknolojisi ile ortaya çıkarılan tohumdan üretilen Mısır ile Yerli/Köy türü bir tohumla üretilen mısırın tadına, görünümüne bakarak bir yorum yapabilirim. 

Aradaki farkı Karadeniz’de çocukluğumdan itibaren ekip, tüketen birisi olarak bir yorum yapabilmem mümkündür ancak bu yinede net bir ölçü olamaz. 

Üretip, tüketen birisi olarak kendi kriterlerimde yerel tohum mısırlar ile çarşı pazarda alıp baktığım hibrit mısırlardaki farklar şöyle; 

Yerli tohumdan üretilen mısırda taneleri inci gibi değil, aralarında net bir büyüklük yok. Sıralar arasında net bir düzen yok, koçanlar birbirinin aynısı değil, daneleri çok yumuşak değil, pişirince ağız içinde şekerli bir su dağılır gibi bir tat yok. (Karadeniz’de bu mısırları üretip, tüketenler  ne demek istediğimi daha iyi anlayacaktır. ) 

Hibrit tohumdan üretilen mısırlarda ise neredeyse hepsi aynı fabrika sisteminden çıkmış gibi daneler, sıralar çok düzenli, koçanlar neredeyse birebir aynı, daneler yumuşak ve sulu, haşlandığı zaman ağız içinde şekerli bir su dağılıyor.

İşte AVM’lerde bulunan bardakta satılan mısır hibrit tohum mısırı, marketlerde raflarda satılan konserve mısırlar hibrit tohum mısırlardır.

Hayvanlara yem olarak üretilen mısırlarda bu hibrit tohum mısırlarındandır. Endüstriyel gıda sektörünün hibrit tohumlarından üretilen mısırlar bunlardır. 

Peki niçin bu tohumlar tercih ediliyor ? 

Çünkü adetsel bazda daha yüksek miktarda oluyor,  bir saptan elde edilen koçan daha fazla, bir koçandan elde edilen mısır adeti daha fazla, dolayısıyla bir dekardan elde edilen mısır daha fazla olmaktadır. 

Ancak bu mısırdan elde edilen içerik, vitamin, mineral söylendiği kadar fazla mıdır, bunu daha önceki paylaşımlarımızda yazdık. Tabii ki Hayır. 

Türkiye’de üretilen mısırların % 80’i  bu tür hibrit tohumlardan üretilen mısırlardır. Ve bu tohumların sahipleri de Monsanto, Syngenta ve Dupont gibi küresel gıda ve tohum şirketleridir. Bu şirketlerin gıda ve tohum konusundaki  hakimiyeti hemen hemen tüm Dünya geneline yayılmıştır. 

GIDADA TAM BAĞIMSIZLIK İÇİN YERLİ TOHUM ŞARTTIR.

Murat Yılmaz (Arşiv)

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum