ULUSAL "SAĞLIKLI BİTKİSEL GIDA" STRATEJİ PLANI hazırlanmalı..

Bitkisel protein kaynağı olarak ülkemizdeki bir çok atık ham madde kullanılabilir, bitkisel proteince zengin baklagillerin ekim dikimleri yapılabilir ve özellikle bu konuda ülkemizde birden çok bitkisel protein fabrikasının ivedilikle kurulması gerekmektedir.

ULUSAL "SAĞLIKLI BİTKİSEL GIDA" STRATEJİ PLANI hazırlanmalı..
14 Ocak 2022 - 11:18

Can KAYACILAR

Ülkemizde insanlarımızın erişebileceği sağlıklı gıdaların sayısının arttırılması ve beslenme yetersizliklerinin önüne geçilebilmesi amacıyla ulusal "sağlıklı bitkisel gıda" strateji planının ivedilikle hazırlanması gerekmektedir. Bu kapsamda özellikle tükettiğimiz ekmeklerin bitkisel proteince, multivitamin ve minerallerce zenginleştirilmesi, toplumun hafızasının güçlenmesi ve aktivitesinin arttırılmasına yönelik aktive edici tıbbi ve aromatik bitkilerce zenginleştirilmiş gıdaların hazırlanması gerekmektedir.

Bu kapsamda öncelikli olarak tüm ekmek ve unlu mamül çeşitlerinin tamamı "bitkisel proteinlerce zenginleştirilmesi" ve var olan protein değerinin en az 15-18 bandına çekilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda uygulamalara derhal geçilmeli ve öncelikli olarak toplumun "protein eksikliğinin giderilmesine yönelik" çalışmalar gerçekleştirilmelidir.

Bitkisel protein kaynağı olarak ülkemizdeki bir çok atık ham madde kullanılabilir, bitkisel proteince zengin baklagillerin ekim dikimleri yapılabilir ve özellikle bu konuda ülkemizde birden çok bitkisel protein fabrikasının ivedilikle kurulması gerekmektedir.

Benzer şekilde ülkemizdeki özellikle toplumumuzun çok sık tükettiği makarna, yoğurt gibi ürünlerin de bitkisel proteince zenginleştirilmesi gerekmektedir.

Bu zenginleştirme düşüncesinin devlet eliyle "zorunlu bir değer" belirlenerek yapılması gerekmektedir. O nedenle devlet politikalarımızda "toplum sağlığını koruyucu önlemler" alınması zorunludur. Bir fonksiyonel gıda politikasının Japonya'da olduğu gibi yürürlükte olması gerekmektedir.

Artan iklim krizinin etkileri, sağlık yönünde ülkemizde yetersiz beslenmeye bağlı olarak ciddi sorunlara yol açabilecek güçtedir. O nedenle mutlaka öncelikle tarımda ve sonrasında da gıdalarda büyük bir değişimin yaşanması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle proteince düşük beslenen toplumlarda görülen mental sorunlar, çocuklarda büyüme ve güçsüzlük problemleri, obezite, diyabet gibi problemler, toplumları yıkabilecek güçtedir. Bu kapsamda gerekli beslenme önlemlerinin alınması şarttır.

Benzer şekilde toplum sağlığını korumayı amaçlayan önlemlerde alglerden elde edilen "omega-3"çe zenginleştirilmiş simitler, poğaçalar, kurabiyeler gibi özellikle toplumun yaygın tükettiği aperatifler bu kapsamda zenginleştirilmelidir.

Tükettiğimiz meyve sularından daha posalı smoothielere geçilmeli, meyvesularındaki lif oranı arttırılmalıdır. Daha bunun gibi bir çok önlem ve değişim yaşanmalıdır. Tüm Dünya'daki ülkeler özellikle azalan hayvancılık ve gıda tedarik zincirlerinin bozulmasından kaynaklı yetersiz beslenmeye refleks olarak özellikle bitkisel proteince, lifçe zengin gıdalar oluşturmaya başlamıştır.

Bizlerin de bir an önce bu tarzda bir eylem planına ülkece ihtiyacımız vardır.

#sağlıklıgıda
#gelecek

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum