36 yıl önce Anadolu’nun ahşap ustaları anlatıyor: Temel nereye yapılır, hangi malzeme nasıl kullanılır?

Suha Arın Belgeselleri

Ağacın Türküsü (1987)


Suha Arın’ın 1987 yapımı “Ağacın Türküsü” belgeselini dünyaca ünlü bir usta dünyaca ünlü bir kemanla başlatıyor: Ayla Erduran ve Stradivarius keman. Batı Karadeniz’den gittiği söylenen ağacın ehil ustaların elinde benzersiz bir kemana dönüşerek usta yorumcuların ezgileriyle dile gelmesi ile başlayan Ağacın Türküsü’nde, aynı ağacın ehil ustaların elinde nasıl estetik bir mimari yarattığı anlatılır.

“Eski Evler Eski Ustalar” dizisinin beşinci filmi olan “Ağacın Türküsü”, atadan oğula, ustadan çırağa fısıldanan sırlarla yapılarak, her biri 100-150 yıldır ayakta duran Batı Karadeniz evlerinin geleneksel mimarisini konu alır.

Belgeselde 300 yılı aşkın bir süredir hala ayakta duran yapıların toprağa dönmüş ustaları anılırken; kuşaktan kuşağa aktarılan bir uğraşın yaşlı ve yorgun son temsilcileri, çantı, dizeme, bağdadi gibi tekniklerin ve depreme dayanıklı evler yapmanın inceliklerini anlatırlar.

Ağacın Türküsü, Bolu, Göynük, Safranbolu, Mudurnu, Gerede, Boyabat, İnebolu, Kastamonu, Tokat ve Amasya bölgelerindeki geleneksel mimariyi ve yapım tekniklerini, yaş ortalaması 80’i aşan ustaları ile birlikte belgeler. Suha Arın’ın yönettiği Ağacın Türküsü’nün görüntü yönetmeni İlhan Arakon, kameramanı Turhan Yavuz.

Süreyya Arın’ın seslendirdiği belgeselin özgün müziği Nadir Göktürk’e ait. Orjinal negatiflerinden restore edilen belgeselin yeni ilk gösterimi 23 Şubat 2021 Salı günü 20:00’da YouTube Suha Arın Belgeselleri kanalında gerçekleşecek. 34 yıl önceki yapımda görev alan isimler de yayın sırasında canlı sohbete katılacaklar.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum