Altın fiyatları artınca "altına dikkat" diye makale yazdım. Bazı arkadaşlar "hiçbir şeyin güvencesi yok" dediler. Teşhisleri doğru idi. Zenginliği korumak zordur. Ancak, belli prensiplere uyulur ise bu zorluk aşılabiliyor.
1. Birincisi ve önemlisi zengin olmaktır.
Zengin olmak için "Gelirinden az harcamak" şarttır. Yılda 100 milyon dolar gelirin olsun, 100 milyon bir dolar harcıyorsan, fakir kalmaya mahkumsun. On bin dolar gelirin olsun, 9999 dolar harcıyorsan, zenginlige adım atmışsındır.
Demek ki, zengin olmak için kural tasarruf etmekten geçiyor. "Gelirim az, tasaruf edmiyorum" ya da "Giderim çok tasarruf edemiyorum" diyorsan, zengin olamazsın.
2. Zengin olmada Çin Kuralı:
Çinliler "Zenginlik istisnadır. Fakirlik genel kuraldır" diyor.
Insanlar, bu günü yaşama peşindeler. Yarın düşüncesi, çok az kişyi ilgilendiriyor. Kişiye ve topluma "Yarın güvencesi" verildigi taktirde, tasarruf etmiyor. "Bir daha mı dünyaya geleceksin" diyor ve eline geçeni harcıyor.
Bu sonucu bilen Çinliler, komünist parti iktidarına rağmen, çalışanlara "gelecek güvencesi" vermedi. Sıradan Çinli gelirinin yüzde ellisini "TASARRUF" ediyor. Tasarruf, sermaye birikimine kaynaklık eder. Sermaye birikimi zenginlik getirir. Nitekim, Çinliler Amerika Birleşik Devletleri Hazinesine borç veriyor....
3. Tesadüfi Zenginlik
Miras ya da Piyango gibi tesadüfen eline para geçenler zengin olabilir. Ancak zengin kalamaz. Zengin kalabilmesi için kurallar var.
-Tesadüfen eline para geçen, önce akrabalarından ve yakınlarından uzaklaşmalıdır. Bunu beceremez ise, parasının kısa sürede tüklendigini görecektir.
-Tesadüfen eline para geçen, gösteriş harcamalarının cazibesine kendini kaptırmayacaktır. Kaptırdıgı taktirde, parası kısa sürede biter.
-Tesadüfen eiline para geçenler, lüks tüketimden kendini korumalıdır. Koruyamaz ise, parası kısa sürede tükenir.
4. Kumar Her Türlü Zenginligi yok eder. Kümarın kazananı, kumarı oynatan (manocu) dur. Zengin kalmak isteyen kişi, asla kumar oynamaz.
5. Yanlış Yatırım Zenginligi bitirir.
-Yeni zenginler en çok, gösteriş yatırımı yapıyor. Parasını kaybediyor.
-Yeni zenginler, gücünden büyük yatırıma kalkıyor. Parası yetmeyince tefeciye borçlanıyor. Batıyor.
Yatırımlarda ekonomik ölçü şudur. Yatırımın getirisi, mutlaka piyasa faiz haddinin üzerinde olmalıdır. Yoksa zarar edersin. Her türlü zarar, zenginligi tüketir.
6. Zenginliği Kuşaklara Aktarma Şartı vardır.
Birinci kuşak zenginlik üretir. Ikinci kuşak hazıra konar ve zenginligi tüketir. Bu kuralı engellemek eğitimden geçer. Yazdıklarımı "eğitim" ile gençlere öğretebilen aileler zenginliği kuşaklara aktarabiliyor.
7. Zengin Kalmada FENIKE Kuralı.
Fenikeliler, Lübnanda yaşayan halkın ataları idi. Deniz ticareti sayesinde zengin olmuşlardı. Fenikelilere göre "Zengin kalmak, zengin olmaktan daha zor" idi.
Fenikelilere göre, zengin kalmak için üç kuralı uygulamak gekiyor. Paranın üçte biri ile emlak alacaksın. Üçte birini işe yatıracaksın. Üçte birini nakit olarak tutacaksın.
-Batmayacak iş yoktur. Paranın tamamını işe yatıran, iş battığı zaman herşeyini kaybeder.
-Paranın üçte biri nakitte kaldıgı zaman, iş batarsa yeni iş kurarsın.
-Savaş ya da siyasi nedenle emlakin gidebilir. Nakit paran ve işin kalabilir.
-Naktini çaldırabilirsin. Nakti devlet (enflasyon ve vergi ile) elinden alabilir. Üçte biri işinde ve üçte biri emlakte olduğu için zenginligin devam eder.
Sonuç.
Zenginlik, akıl-eğitim ve irade işidir. Tesadüfen zengin olunabilir. Ancak, akıl olmayan yerde para durmaz. Fakirlik genel kuraldır. Zengin olmanın ve zengin kalmanın yolu yukarıda yazdıklarımı uygulamkatan geçiyor.
Şinasi Kara
FACEBOOK YORUMLAR