Şinasi KARA

Şinasi KARA

Ekonomist Dr.
[email protected]

NEDEN GERI KALDIK ?

03 Mayıs 2025 - 13:20



Yazılı kayıtlar ve  Arkeolojik bulgular Medeniyetin, Mezopotomya-Harran-Suriye-Filistin ve Mısırda başladığını gösteriyor.   Günümüzde buralar, doğal zenginliklerine rağmen,   geri kalmış ülkeler arasında bulunuyor. 

Neden?

Soruya cevap vermeden önce bir gerçeği ifade etmeliyim. Toplumlar önce ekonomik olarak gelişiyor. Gelişen ekonomi, kendine uygun üst yapıyı belirliyor. Gelişme üç kritik aşamada gerçekleşiyor. Bunlar; Tarımsal, Sanayi ve Bilgi aşamalarıdır. Aşamaları, üretimin yapısı tayin ediyor. 

Mezopotomya-Bereketli Ay ve Mısır, tarımsal üretim aşamasında kaldılar. Yarattıkları medeniyet, topraga bağlı üretim aşamasına uygun idi. Sermayeyi fark edemediler. Sermayeli üretim olan, sanayi üretim aşamasına geçemediler. Sanayileşen Batı karşısında geri kaldılar.  

Soru şudur. Bu ülkeler neden sermayeyi fark edemedi?

Edemezler idi. Çünkü, buralarda egemen Ibrahim Dinleri  (Yahudilik, Hristiyanlık ve Müslümanlık) Faizi yasaklıyordu. Faiz, sermayenin getirisidir. Faiz yasak oldugu zaman SERMAYE birikmez. Birikmesine gerek de yoktur. Ekonomik kuraldır. Getirisi olmayan bir iş yapılmaz. Yapılamaz.

Faiz yasağını ilk önce YAHUDILER  deldi. Hahamlar "Yahudi, Yahudi olmayandan faiz alabilir" fetvası" verdiler. Yahudiler tefecilik meslegine başladılar. Para kazandılar. Ancak, şeriat faizi yasakladıgı için, biriken sermaye nakit olarak kaldı. Sanayi sermayesine dönüşmedi.

1520  yılında, Avrupa'da bir mucize gerçekleşti. Genç Imparator Şarlken, Yavuz Sultan Selim  Hanın  HALIFE olmasını örnek gösteriyor ve PAPA olmak istiyodu.

Papa  tutuştu. Şarlkene karşı ordu kurması lazım. Ordu için para gerekiyor. Para tefecilerde. Papa "tefecilerden borç istemek zorunda" kaldı. Tefeciler "Faiz" talep ettiler. Zorda kalan Papa "Borç veren risk üstlenir. Riskin karşılığı olmalıdır" diyeek  faizi meşrulaştırdı.

1520 den itibare tefeciler meşru BANKER  oldular. Bankerler, bankacılık sisteminin   iki sırrını ögrendiler. 

Bankacılık  sırları  şunladır:

1. Bankaya yatan para, çekilenden daha çok oluyor.
2. Yatan  para karşılığı düzenlenen banknotlar geri gelmiyor.

Bankacılar, karşılıksız banknot düzenlediler. Zengin oldular. Parayı koyacak yer bulamaz oldular. Biriken  nakit sermayenin korunması gerekiyordu. Yatırıma yöneldiler. Fabrikalar ortaya çıktı. Batı, 200 yıl içerisinde, Sanayi üretim aşamasına geçti.

Sanayi ürünleri ile tarımsal ürünler ticafeti yapıldığı zaman, ekonomik artıklar sanayi toplumuna gidiyor. Bir cep telefonu satıyor. Bir kamyon buğdayı alıyor.

Sanayi üretim aşamasına geçen toplumlar, kendilerine uygun medeniyeti de yarattılar. Yaratılan bu yeni medeniyet, sermayenin taşınır bir karaktere sahip olduğunu  biliyor. Hukuk düzenini buna göre kuruyor.

Geri kalan toplumlar, semayenin önemini yeni fark ettiler. Faizi meşrulaştırmak için sistem kurdular. Adına "kar payı  bankacılığı" deniliyor. Halbuki, sabit gelirlerin tamamı, faiz olarak anlam taşıyor.

Faizi yasak etmenin bedeli ağır oldu. Batı, bir adım önde gidiyor.

Şinasi Kara

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum